Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Francuski szpinakowiec"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 99
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 29
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 130
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 99
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 145
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 29
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 130
Składniki
Cebule i czosnek obierz, drobno pokrój i podsmaż na maśle. Świeży szpinak umyj, dokładnie osącz (mrożony rozmroź i odciśnij nadmiar wody).
Wymieszaj serek śmietankowy z 3/4 tartego żółtego sera, dodaj szpinak, podsmażoną cebulę z czosnkiem. Wmieszaj do masy 2 jajka. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Ciasto francuskie rozwałkuj i wyłóż nim okrągłą formę tak, aby krawędzie ciasta przewyższały brzegi formy co najmniej o centymetr. Napełnij formę masą szpinakową, wyrównaj powierzchnię i posyp resztą tartego sera.
Wystające brzegi ciasta zagnij do środka. Pozostałe jajko roztrzep i posmaruj nim krawędzie ciasta. Piecz w 180°C około 45 minut.
<strong>Nasza rada</strong>
Masę serowo- szpinakową warto doprawić sokiem cytrynowym. Zyska wówczas bardziej wyrazisty smak.
<strong>: 65 minut. Koszt porcji: ok. 2 zł. Ilość porcji: 8.</strong>Źródło: Kobieta i życie