Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faworki, to moje ulubione słodkości w karnawale i tłusty czwartek.
miska, stolnica, wałek do ciasta, łyżka, ostry nóż, rondel do smażenia, sitko
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 120
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14400
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 81
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 224
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 268
Te aromatyczne i zdrowe roladki z jarmużem będą doskonałą propozycją dla miło...
Odsłon: 120
Syrop z kwiatów z czarnego bzu wzmacnia nasz organizm i wspomaga walkę z wiru...
Odsłon: 14400
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 81
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obia...
Odsłon: 224
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serki...
Odsłon: 268
Składniki
Mąkę przesiej przez sito. Dodaj sól, spirytus, wymieszaj z mąką. Następnie dodaj żółtka, śmietanę , zagnieć ciasto na jednolitą masę. Gdyby ciasto było zbyt twarde dodaj trochę zimnej wody.
Gotowe ciasto wybij wałkiem przez kilka minut. Rozwałkuj na grubość około 2 mm. Pokrój w paski za pomocą radełka lub ostrego noża o szerokości około 3 cm. Każdy pasek pokrój na kawałki około 10 cm długości. Przetnij każdy kawałek na środku i przewiń przez niego jeden z końców ciasta.
Smaż na rozgrzanym tłuszczu ( smalec, olej ) z obu stron na jasnozłoty kolor. Usmażone faworki rozłóż na papierowym ręczniku kuchennym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gdy całkiem przestygną, posyp cukrem pudrem.
Smacznego !