Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowo-makowy piegusek"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 53
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 105
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 341
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 53
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 105
Dzisiaj rybki, którymi nie mogłam się najeść i nacieszyć oko. Rybki wyszły pr...
Odsłon: 341
Składniki
ok. 90 minut
Mleko lekko podgrzać. Rozpuścić w nim 1 dag cukru oraz drożdże. Mąkę przesiać do miseczki. Dodać 10 dag cukru, szczyptę soli i rozpuszczone masło. Dolać mleko z drożdżami. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut.
Blachę posmarować tłuszczem. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieść. Wylepić nim spód blachy. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aby ciasto jeszcze raz wyrosło.
Śliwki umyć, rozciąć, wyjąć pestki. Śmietanę wymieszać z jajkami, skórką z cytryny, resztą cukru i cukrem wanilinowym. Delikatnie wmieszać mak. Masę wylać na przygotowany spód. Na wierzchu rozłożyć śliwki – przeciętą stroną do góry, lekko je w masę wciskając.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 30 minut.Źródło: Życie na gorąco