Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i proste do przygotowania ciasto.
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 54
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7147
Polecam.
Odsłon: 1643
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 54
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7147
Polecam.
Odsłon: 1643
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Składniki
Do masy makowej dodać mieszankę keksową, jajko oraz kaszę mannę, wymieszać i odstawić. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić.
Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko, cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 cm x 60 cm.
Na cieście rozsmarować masę makową i pokroić na paski o szerokości około 5 cm. Dla ułatwienia każdy pasek można przekroić na pół wtedy łatwiej będzie go kleić. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na środku tortownicy ułożyć zwinięty rulon z samego ciasta drożdżowego, a następnie owijać wokół niego paski z masą makową pamiętając o tym aby skleić ze sobą końce ciasta. Zostawić około 3 - 4 cm luzu od brzegów tortownicy. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.