Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowe ze śliwkami i makiem"
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 39
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 24
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 740
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 160
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 39
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 24
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 740
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 160
Składniki
Utrzyj drożdże z łyżką cukru, dodaj połowę letniego mleka oraz łyżkę mąki. Przygotuj zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce.
Pozostałą mąkę przesiej do misy, dodaj żółtka, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny, sól, resztę letniego mleka, zaczyn i cukier. Pod koniec dodaj roztopione masło. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1 cm i przenieś na blachę. Przygotuj masę makową. Zagotuj mleko z cukrem, dodaj mak, gotuj do zgęstnienia. Gdy ostygnie, rozsmaruj masę na cieście, a na wierzchu układaj poprzekrawane na pół śliwki.
Na koniec posyp śliwki kruszonką przygotowaną z cukru, mąki i masła. Odstaw jeszcze ciasto w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Piecz około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po wyjęciu z pieca odstaw ciasto do ostygnięcia i dopiero wtedy pokrój.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 260 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie