Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrzebuje czasu, ale warto poczekać. :)
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 33
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7196
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 33
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7196
Składniki
W wysokim naczyniu wymieszać cukier z mlekiem, dodać pokruszone drożdże. Mieszając rozprowadzić drożdże aż się rozpuszczą. Odstawić na 10 minut. Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dodać masło pokrojone na kawałki i jajko. Następnie dodać mleko z drożdżami. Całość zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i odstawić przykryte w ciepłe miejsce na ok. 60 minut, do podwojenia objętości ciasta.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło rozpuścić, wymieszać z cukrem i makiem.
Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na trzy równe części i każdą rozwałkować na okrągły placek o śr. ok. 20 cm. Pierwszy placek położyć na wysmarowane dno tortownicy (26cm średnicy), posmarować połową masy makowej. Przykryć drugim plackiem i rozsmarować resztę masy. Położyć trzeci placek. Na środku zaznaczyć kieliszkiem do jajek kółko i zaczynając od kółka pokroić ciasto ostrym nożem lub radełkiem na 12 kawałków. Każdy kawałek przekręcić dwa razy - pierwszy w lewo, drugi w prawo, trzeci znów w lewo itd. Założyć obręcz tortownicy i zostawić na 10 minut. Piec ok. 25 minut. Smacznego :)