Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pięknie pachną i napełniają zagłodzone brzuchy.
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 40
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 448
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 58
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85667
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 163
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 40
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 448
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 58
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85667
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 163
Składniki
ROBIMY CIASTO Do rondla wlewamy mleko, wsypujemy cukier i podgrzewamy na niewielkim ogniu, stale mieszając, aby cukier się rozpuścił. W żadnym wypadku nie zagotowujemy mleka, powinno mieć temperaturę nieco wyższą od temperatury pokojowej. Gdy tak się stanie, zdejmujemy rondel z ognia, wkruszamy do niego drożdże i starannie mieszamy, dopóki nie rozpuszczą się całkowicie w mleku. Następnie przelewamy całość do większej michy, wbijamy jajko, przesiewamy mąkę i mieszamy składniki za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy je w niewielką kostkę i dorzucamy do ciasta. Mieszamy delikatnie, lecz dokładnie, aby rozłożyć cząstki owoców równomiernie w całym cieście. Teraz nakrywamy miskę lnianą lub bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe, pozbawione przeciągów miejsce na 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podrosnąć, nagazować się i wydać charakterystyczny zapach pracujących drożdży.
SMAŻYMY RACUCHY Na patelni rozgrzewamy taką ilość oleju, aby całkowicie pokrył dno. Nabieramy łyżką porcje ciasta i kładziemy delikatnie na patelnię, formując niewielkie racuchy. Smażymy z obu stron, po 2-3 minuty, na złoty kolor. Po usmażeniu układamy racuchy na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane odrobiną płynnego miodu. Doskonale smakują w towarzystwie konfitur, dżemów i musów owocowych.