Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe pierożki z jabłkami"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 33
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6523
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 33
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6523
Składniki
<strong>Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł</strong>
Z dwóch jajek oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i drożdże, dokładnie siekamy nożem. W środku posiekanego ciasta robimy dołek, do którego dajemy 2 żółtka, 1 całe jajko i śmietanę. Całość szybko zagniatamy w ścisłe ciasto i na godzinę wkładamy do lodówki.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórek, kroimy na kawałki. By nie ściemniały skrapiamy cytryną.
Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm. Wykrawamy krążki o średnicy 8-10 cm. Na środek każdego krążka kładziemy trochę jabłek, brzegi mocno zlepiamy.
Wierzch pierożków smarujemy białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC, pieczemy do zrumienienia.Źródło: Rewia