Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-04-2018
Idealne na przekąskę, albo do szkolnej lunchówki - ciasteczka z drożdżowego ciasta, wypełnione jabłkami obtoczonymi w cukrze i cynamonie. Przepyszne
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 40
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 59
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 57
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 985
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 223
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 40
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 59
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 57
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 985
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 223
Składniki
Drożdże zmieszać z cukrem i 2 łyżkami lekko ciepłego mleka. Odstawić na 10 minut. W tym czasie obrać i pokroić jabłka – duże na ósemki, mniejsze na ćwiartki. Jabłka obtoczyć w cynamonie i 2 łyżkach cukru. W misce wymieszać mąkę, margarynę, pozostały cukier, ekstrakt z wanilii, jajka, śmietanę, sól i mieszankę drożdży. Zagnieść na gładkie ciasto – powinno uformować się w kulę i nie może się lepić do miski i rąk - trzeba wyrabiać ok 10 minut. Odstawić ciasto przykryte ściereczką na 20 minut.
Ciasto rozwałkować na stolnicy (dobrze oprószonej mąką, żeby się nie przyklejało)- można je podzielić na dwie części, żeby łatwiej było rozwałkować, następnie wycisnąć kółka za pomocą większego kubka albo małej miseczki – wielkość taka, żeby pomieściła cząstki jabłek. Jabłka kłaść na kółku ciasta i zlepić na kształt pieroga. Pierożki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok 20 minut- aż będą ładnie zarumienione. Po wyjęciu ostudzić i oprószyć cukrem pudrem.