Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowa szachownica"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 53
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7145
Polecam.
Odsłon: 1640
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 53
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7145
Polecam.
Odsłon: 1640
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 81
Przepis dnia
Składniki
Puszyste i delikatne ciasto ze świeżymi owocami i kruszonką.
Przepis przysłała Diana Kowalczyk z Tarnobrzegu .
Kruszonka: dokładnie zagnieć, włóż do lodówki.
Drożdże posyp cukrem, odstaw. Maślankę roztrzep z jajkami i olejem. Dodaj rozpuszczone drożdże, wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części.
Mąki przesiej, podziel na pół, do jednej części dodaj kakao. Z suchych i mokrych składników wyrób dwa ciasta (jasne i ciemne). Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasta podwoją objętość.
Z wyrośniętych ciast uformuj podłużne wałki. Ostrym nożem pokrój każdy na 12 części. Ułóż w blaszce (22x33 cm) na przemian, tworząc szachownicę. Odstaw na 15 minut. Owoce pokrój, ułóż na cieście, lekko wgniatając. Posyp kruszonką. Piecz 25 min w 180°C.
<strong>Czas przygotowania 65 min, ilość porcji 10, cena za porcję 1,20 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie