Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 113
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 472
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1560
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 342
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 113
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 472
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1560
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 342
Składniki
Masło roztop i odstaw. W miseczce rozetrzyj drożdże z 2 łyżeczkami mąki, łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej z solą.
Jajka umyj, rozbij – żółtka utrzyj z resztą cukru, białka ubij na sztywną pianę. Do mąki dodawaj po kolei żółtka, białka i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrób na gładkie ciasto. Wlej masło i dalej wyrabiaj, aż ciasto wchłonie masło. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Twaróg utrzyj z masłem, cukrem i mąką. Ciasto jeszcze raz zagnieć. Odkrój 2/3 i rozwałkuj na koło. Przełóż do tortownicy z pergaminem, rozłóż ser i umyte porzeczki. Resztę ciasta cienko rozwałkuj i poodcinaj paseczki.
Ułóż je na wierzchu ciasta i posmaruj jajkiem z mlekiem. Piecz w 170oC przez ok. 50-60 minut. Po ostygnięciu posyp pudrem.Źródło: Naj