Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z czekoladą można przemycić prawie wszystko...
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 26
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 544
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 311
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 26
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 544
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 311
Składniki
Czekoladę pokruszyć na drobne kawałki, rozpuścić w mikrofalówce - ok 1,5 - 2 min. na 800 W. Herbatniki lub babkę (keks - cokolwiek mamy w domu - oczywiście bez pleśni itp.) drobno pokruszyć widelcem, ewentualnie włożyć do worka foliowego i rozwałkować, wrzucić do rozgrzanej czekolady. Dodać śmietanę wg uznania oraz olejek zapachowy (lub alkohol w wersji dla dorosłych). Konsystencja masy powinna przypominać plastelinę. Nabierać w dłonie porcje wielkości orzecha włoskiego i formować kulki. Można opanierować w kakao, wiórkach kokosowych, pokruszonych orzechach, migdałach - de gustibus. Układać na tacy lub dużym talerzu w jednej warstwie do przeschnięcia. Najlepsze na drugi dzień po zrobieniu.