Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Devil’s food czyli diabelskie ciasto to niezwykle popularny deser z krajów anglosaskich. Mimo że nazwa deseru nawiązuje do diabelskiego charakteru, to ciasto jest po prostu niebiańskie. Jego wilgotny, kakaowy biszkopt doskonale komponuje się z intensywnym kremem czekoladowym. Całość koronuje czekoladowa polewa. Devil’s food jest idealny dla prawdziwych wielbicieli czekoladowych rozkoszy.
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 40
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 432
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 57
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85656
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 162
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 40
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 432
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 57
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85656
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 162
Składniki
Przygotuj okrągłą, wysoką foremkę lub tortownicę o średnicy 20-22 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Kakao i cukier wsyp do dużej miski, zalej wrzątkiem i mieszaj łyżką do połączenia składników. Następnie odstaw. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sodę, odstaw. W misce utrzyj miękki masło z cukrem pudrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodaj olejek waniliowy. Cały czas mieszając dodaj jedno jajko, 1-2 łyżki mąki, po czym drugie jajko i dokładnie wymieszaj. Powoli wsypuj resztę mąki, stale mieszając, dodaj mieszankę kakaową. Zeskrob boki miski szpatułką i dokładnie wymieszaj ciasto. Przelej je do foremki i piecz około 50 minut do suchego patyczka w temperaturze 180°C. Następnie wyjmij, dokładnie wystudź i przetnij na trzy równe placki.
Zabierz się za krem. W garnku umieść wodę, cukier muscovado i masło, po czym trzymaj na małym ogniu do rozpuszczenia. Gdy mieszanina się zagotuje, zdejmij garnek z ognia, dodaj posiekaną czekoladę i zostaw na minutę do stopienia. Po tym czasie wymieszaj całość na gładką masę. Odstaw krem na godzinę do ostygnięcia.
Przejdź do złożenia ciasta. Na dolny placek rozłóż 1/3 kremu czekoladowego i przykryj drugim biszkoptem. Następnie znów posmaruj masą i ułóż ostatni blat ciasta. Wierzch równo rozsmaruj ostatnią partią kremu czekoladowego. Jeśli zostało więcej, posmaruj także boki. Wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem wlej śmietanę do garnka i podgrzej, lecz nie zagotuj. Wsyp do niej drobno posiekaną czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia. Polej polewą ciasto i podawaj lub odstaw ponownie do schłodzenia. Ciasto przechowuj w lodówce.