Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Deser z ciasteczkami"
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 50
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 573
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 69
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85722
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 50
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 573
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 69
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85722
Składniki
Ciemną czekoladę połam na mniejsze kawałki. Do rondelka włóż masło lub margarynę oraz czekoladę. Podgrzewaj, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Do miski wbij jajka, wsyp cukier, ubij mikserem. Zmniejsz obroty i, wciąż miksując, dodaj kakao, cukier wanilinowy lub kilka kropli aromatu waniliowego oraz mleko albo rum. Na koniec wlej przestudzoną masę czekoladową i miksuj aż dokładnie się połączą. Odłóż 4-5 łyżek masy.
Małą tortownicę wyłóż folią spożywczą lub folią aluminiową. Na spodzie rozłóż herbatniki, wolne miejsca wypełnij połamanymi na mniejsze kawałki ciasteczkami. Posmaruj 1 masy kakaowej. W ten sam sposób przygotuj jeszcze 3 warstwy deseru. Ostatnia warstwa to masa czekoladowa. Wstaw do lodówki na 2-3 godz. Deser wyjmij z tortownicy. Boki posmaruj odłożoną masą czekoladową i udekoruj roztopioną białą czekoladą.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 420 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie