Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekki deser z bitą śmietanką, bezami, biszkoptami i galaretką z malinami.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 229
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 105
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 120
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 806
Składniki
Z podanych składników można zrobić 3-4 desery. Bezy: białko jaja (w temperaturze pokojowej) ubijamy - zaczynamy od małych obrotów i zwiększamy. Gdy białka robią się już sztywne dodajemy partiami cukier i ubijamy. Kolejną partię cukru dodajemy dopiero, gdy poprzednia będzie dobrze rozmieszana. Na papierze do pieczenia wykładamy małe bezy szprycą lub łyżeczką. Moje miały średnicy ok 2,5 - 3cm. Pieczemy w 90 stopniach przez 70 minut. Jeśli robicie większe bezy zwiększcie temperaturę do 100 stopni. Po upieczeniu zostawiamy bezy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystudzenia. Bezy powinny być suche w środku.
Galaretkę malinową przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody - w 350ml. Kiedy zaczyna stygnąć dodajmy maliny. Rozkładamy je równomiernie. Po wystudzeniu i stężeniu kroimy w kostkę. Najlepiej kroić silikonowym lub drewnianym nożem w garnku, a potem łyżką oddzielać od dna. Śmietanę (prosto z lodówki) ubijamy pół minuty na małych obrotach, potem na większych. Kiedy będzie już sztywna dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze chwilę.
Układamy warstwowo: kostki galaretki z malinami, bitą śmietaną, bezy i małe biszkopty, znów galaretkę, bitą śmietanę i na górę bezy i biszkopty.
Podajemy od razu.