Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty biszkopt przełożony lekkim śmietanowym kremem i marmoladą. Idealnie nadaje się do popołudniowej kawy.
Mikser, blaszka 24x24, papier do pieczenia, piekarnik elektryczny - grzanie góra dół
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 33
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6523
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 129
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 33
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6523
Składniki
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj mąkę ziemniaczaną i kakao. Wszystko razem ze sobą zmieszaj. Oddziel żółtka od białek. Białka wraz z cukrem ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj żółtka (po jednym na raz). Za pomocą szpatułki sylikonowej wmieszaj mąki.
Masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 30 minut w 180 stopniach.
Biszkopt podziel na dwa blaty.
Przygotuj krem śmietanowy. Galaretki rozpuść w 500 ml wrzącej wody i odstaw do wystygnięcia. Śmietankę ubij na sztywno, w trakcie miksowania dolej galaretki. Galaretkę truskawkową rozpuść w 250 ml wody i odstaw na bok.
Blat biszkoptu ułóż na spodzie blaszki i posmaruj marmoladą. Następnie równomiernie wyłóż masę śmietanową. Przykryj drugim blatem i lekko dociśnij.
To ciasto możesz zaserwować przystrojone borówkami i miętą.
Możesz także w drugim blacie biszkoptu wyciąć serca za pomocą foremek do ciastek. Rozpuścić galaretkę truskawkową w szklance wody i zostawić do wystygnięcia. W dziurki po wykrojonych miejscach wlej galaretkę.