Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowy murzynek to ciasto, które można przygotować o każdej porze roku, bez względu na okazję. Jego receptura nie jest skomplikowana, co na pewno ci się spodoba. To tradycyjny przepis, do którego nie musisz osobno robić polewy.
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 103
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 213
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 2086
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 378
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 265
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 103
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 213
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 2086
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 378
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 265
Składniki
W rondelku podgrzej masło, wlej mleko, wsyp cukier i kakao. Całość mieszaj i poczekaj aż składniki się rozpuszczą, podgrzewając na średnim ogniu. Zdejmij z palnika. Odlej 1/3 szklanki, aby masa czekoladowa przydała się jako polewa ciasta. Wmieszaj do niej pokrojone kostki czekolady albo dropsy. Zostaw do wystudzenia.
Kiedy masa będzie mieć temperaturę pokojową, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj krótko wszystkie składniki. Masa ciasta powinna być bardzo gęsta. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając.
Osobno ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodaj do przygotowanej masy czekoladowej, delikatnie mieszając szpatułką albo łyżką. Przełóż do formy i umieść w rozgrzanym piekarniku na 35-40 minut.
Kiedy ciasto się ostudzi, udekoruj go polewą.