Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie i puszyste ciasto niosące ze sobą aromat czekolady będzie doskonałym poczęstunkiem dla każdego smakosza. :)
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 50
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 275
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 179
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 476
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 69
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 50
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 275
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 179
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 476
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 69
Składniki
Ciasto jest szybkie do zrobienia i proste. Nie sprawi problemu nawet początkującemu piekarzowi. Zaczynamy. ;)
Na początek czekoladę rozpuszczamy w mlecznej kąpieli. W osobnym naczyniu masło należy utrzeć z cukrem tak, aby powstała puszysta masa. Stopniowo dodajemy jajka i cały czas ucieramy składniki. Na koniec pora wlać czekoladowy płyn do naszej masy cukrowo-jajecznej.
Następnie wsypujemy mąkę przemieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy bardzo ostrożnie wszystko, tak by ciasto miało jednolitą konsystencję.
Czas przygotować formę do pieczenia. Używam w tym celu keksówki wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem.
Przelewamy ciasto do formy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut. Babka w czasie pieczenia powinna pęknąć poprzez środek - to oznaka, że ciasto się upiekło.
Naszą babeczkę czekoladową po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową. :)
SMACZNEGO!