Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowiec to ciasto składające się biszkoptu, warstwy budyniu cytrynowego, bitej śmietany wymieszanej z galaretką cytrynową, przykrytej herbatnikami nasączonymi w soku cytrynowo-spirytusowym, a na wierzchu posmarowane lukrem cytrynowym. Przyznacie ciasto grzechu warte! Przepis otrzymałam od koleżanki Renaty, którą serdecznie pozdrawiam!
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 67
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1046
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 151
Składniki
Szklanka - 250 ml Białka oddzielić od żółtek, przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Następnie dodać cukier oraz cukry waniliowe, dalej miksować. Żółtka wymieszać z łyżką oleju, dodać do sztywnej piany, wymieszać delikatnie łyżką. Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką. Na końcu dodać 2 łyżki wody (ciasto będzie wilgotniejsze), delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C (pod koniec pieczenia nakłuć ciasto w kilku miejscach drewnianym patyczkiem i sprawdzić czy ciasto jest upieczone - patyczek musi być suchy).
Ostudzony biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem. W szklance wody wymieszać dokładnie budyń. Sok z cytryny, resztę wody i cukier zagotować. Wymieszany dokładnie budyń dodać do gotującej się wody. Wszystko dokładnie wymieszać, żeby nie powstały grudki. Chwilę gotować (około 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Na biszkopt wyłożyć masę budyniową. Galaretkę rozpuścić w 1/4 litra gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Następnie, dalej miksując, dodawać stopniowo tężejącą się galaretkę. Wyłożyć ją na masę budyniową. Sok z cytryny pomieszać z wódką i namoczyć w nim herbatniki. Herbatniki ułożyć na śmietanie. Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem i powstanie lukier. Polukrować herbatniki. Ciasto wstawić do lodówki do momentu, aż herbatniki zmiękną (najlepiej na całą noc). Smacznego!