Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Cytrynowa tarta z czekoladową posypką"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 32
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 84
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 32
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 84
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Składniki
90 min • Porcja 360 kcal • Koszt porcji 90 gr • Przepis na ok. 14 porcji.
Ciasto: mąkę przesiewam, dodaję do niej startą na tarce gorzką czekoladę, margarynę, cukier, kakao i zimną wodę. Zagniatam ciasto i chłodzę 40 min.
Formę do tarty smaruję masłem. Ciasto rozwałkowuję, przekładam do formy. Nakłuwam je widelcem. Piekę 20 min w temp. 200°C. Studzę.
Masa: jajka z cukrem ucieram na puch. Dodaję śmietanę, ubijam. Cytryny myję, ścieram z nich skórkę. Dodaję ją do masy, a także wyciśnięty sok. Wsypuję mąkę, sodę, mieszam.
Masę wylewam na spód. Piekę ok. 25 min w temp. 170°C. Wyciągam ciasto z piekarnika, na wierzch ścieram czekoladę. Piekę jeszcze 15 min.
Ciasto chłodzę 2 godziny w lodówce. Idealnie pasuje do kawy. Katarzyna Jaworek z MętkowaŹródło: Kobieta i życie