Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, delikatne rogaliki mogą stanowić idealne, romantyczne śniadanie serwowane prosto do łóżka. Są łatwe w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Zdecydowałam się na nadzienie jabłkowe, aby wspierać naszą gospodarkę. I rogale i jabłka - polecam! :)
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1048
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 31
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1048
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Zaczyn odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wlewamy mleko i zaczyn drożdżowy. Na początku mieszamy składniki za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wyrabiamy ręką. Uformowane ciasto wyjmujemy na stolnicę i krótko wyrabiamy dalej. Po chwili odstawiamy kulę ciasta w ciepłe miejsce na ok. 1h. Potem wkładamy do lodówki na ½ h.
Po upływie podanego czasu, wyjmujemy kulę ciasta na stolnicę i wałkujemy prostokąt na grubość ok. 1 cm. Na środku rozwałkowanego kawałka ciasta układamy masło a następnie zwijamy rogi jak kopertę, odwracamy na drugą stronę i wałkujemy. Taką czynność powtarzamy trzykrotnie, dopóki masło całkowicie nie wchłonie się w ciasto i nie będzie grudek.
Na czas miedzy każdym kolejnym rozwałkowaniem, ciasto wkładamy do lodówki na ok. 10 min. aby lekko je schłodzić. Na koniec ciasto wałkujemy na grubość ok ½ cm, a następnie kroimy na trójkąty. Na każdym trójkącie układamy kawałek jabłka (posypanego cynamonem), zwijamy szerszym brzegiem do węższego. Wierzchy rogali smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Blachę natłuszczamy, układamy na niej nasze croissanty.
Pieczemy przed ok. 20 min. w temperaturze 165 stopni C.
Najlepiej smakują z poranną kawą albo gorącym mlekiem.
Smacznego!