Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciemne ciasto z wiśniami i galaretką"
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 128
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 30
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Przepis dnia
Przyszła mi ochota na coś dobrego i smacznego, coś co przypomniałam sobie z d...
Odsłon: 128
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 30
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6520
Składniki
Owoce umyć, wydrylować. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić, żeby trochę stężały.
Na krem: 1 szklankę mleka zagotować z cukrem, lekko ostudzić. Żółtka rozkłócić, wlewać porcjami do ciepłego mleka. Mąki zmiksować z resztą mleka, gotować na małym ogniu, dodając ostrożnie mleko z żółtkami.
Gdy masa zyska konsystencję budyniu (uważać, by się nie przypaliła), zdjąć z ognia, wystudzić, zmiksować z miękkim masłem i alkoholem, schłodzić.
Na biszkopt: do rondla wbić całe jajka, dodać cukier. Ustawić na małym ogniu. Jajka ubijać na puszysto, dodając porcjami mąki przesiane z proszkiem i kakao.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem, piec 20 min w temp. 180oC, wystudzić. Udekorować kremem i wiśniami, zalać galaretką, schłodzić.
ok. 75 minutŹródło: Twoje Imperium