Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, dwukolorowe ciasto zebra, które idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Świetnie prezentuje się na talerzu. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczy przełożyć składniki do miski, zmiksować, przelać do formy i upiec.
tortownica o średnicy 26 cm
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku. Masę jajeczną łączymy z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Składniki delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy wodę gazowaną oraz olej. Mieszamy do momentu połączenia wszystkich składników.
Surowe ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao.
Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Na środek przelewamy naprzemiennie po 3-4 łyżki jasnego i ciemnego ciasta.
Ciasto zebra pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około godzinę (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy na kratce.