Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto ze szpinakiem, który nadaje mu piękny, zielony kolor.
Mikser, szpatułka, forma do pieczenia
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 26
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 122
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6651
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1286
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 26
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 122
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6651
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1286
Składniki
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć. W misce umieścić całe jajka, wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać na najwyższych obrotach do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać olej, nie przerywając miksowania. Dodać szpinak (kilka listkówzostawić do dekoracji), sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Do masy szpinakowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie szpatulką do połączenia. Ciasto przelac do formy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 165 stopni ok. 40 min. lub dłużej do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie, potem na kratce. * Ciasto urośnie z górką, którą trzeba odciąć. Pokruszyć i zachować do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.
Masa śmietankowa: Śmietanę, mascarpone, cukier puder i ekstrakt umieścić w misce i miksować do uzyskania gęstego kremu.
Przekladanie: Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Posmarować kremem, zostawiając trochę do dekoracji. Ułożyć połówki truskawek zagłębiając je w kremie. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta lekko obsypać okruchami, i udekorawać reszta kremu, listkami szpinaku i pozostałymi owocami. ××× ciasto trzymać w lodówce ×××