Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W dzisiejszych czasach, gdy większość z nas czerpie inspirację do wypieków z internetu, wciąż warto zaglądać do książek kucharskich, zwłaszcza tych, które są w rodzinie od lat. Obok wielu tradycyjnych, sprawdzonych przepisów często można znaleźć tam prawdziwe perły, np. zapisaną odręcznie pożółkłą kartkę z zeszytu, zatytułowaną „Ciasto z przepisu sąsiadki”. Wprawdzie nikt dziś nie pamięta, kim była anonimowa sąsiadka, ale ciasto jest wyśmienite!
Forma o wymiarach 24x24 cm
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5291
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 106
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5291
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 106
Składniki
W rondelku, na wolnym ogniu, rozpuść w mleku pokruszoną czekoladę i masło. Cały czas mieszaj wszystkie składniki, aż powstanie z nich gładka masa. Nie dopuść do jej zagotowania.
Utrzyj jajka z cukrem (mikserem na wysokich obrotach) na puszystą masę.
W osobnej misce wymieszaj mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.
Połącz z użyciem miksera (na wolnych obrotach) sypkie składniki z masą jajeczną i przestudzoną masą czekoladową.
Przelej ciasto do natłuszczonej i przyprószonej mąką formy o wymiarach około 24x24 cm.
Ciasto piecz około 50 minut (do suchego patyczka) na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 175°C.
Przestudzone ciasto pokrój na kilka blatów. Skrop je rumem.
Żelatynę rozpuść dokładnie (tak, by nie zostały grudki) w gorącej wodzie.
Ubij „na sztywno” śmietanę z cukrem pudrem. Delikatnie wymieszaj ją ze schłodzoną żelatyną.
Przełóż blaty kremem. Przed podaniem wstaw ciasto do lodówki na 3-4 godziny.