Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto jest od lat obowiązkową pozycją na moim świątecznym stole. Jest rewelacyjne w smaku! Pyszne herbaciane placki przełożone masą pomarańczową i piernikami- polecam!
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1708
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 813
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1708
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 813
Składniki
Placki miodowo-herbaciane: Mąkę pszenną wymieszaj dokładnie z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Masło utrzyj z cukrem. Dodawaj powoli żółtka. Cały czas miksując dodaj miód, esencję herbacianą i sypkie składniki. Z białek ubij pianę. Delikatnie połącz z ciastem. Masę podziel na dwie części. Każdy placek piecz w 180 stopniach C przez ok. 25 minut. Masa pomarańczowa: Masło rozpuść na wolnym ogniu. Kisiele rozprowadź w soku pomarańczowym. Dodaj do nich rozpuszczone masło. Zagotuj, cały czas mieszaj. Dodaj galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody. Wymieszaj. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki ciepłej wody. Śmietanę ubijaj, pod koniec ubijania dodaj cukier i wystudzoną żelatynę. Polewa czekoladowa: Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach wody. Żelatynę, kakao, cukier i masło powoli podgrzewaj (nie gotuj). Do wystudzonej (jeszcze lekko ciepłej) masy dodaj kwaśną śmietanę. Przełożenie ciasta: miodowy placek, masa pomarańczowa, pierniki, masa śmietanowa, miodowy placek, polewa. Ciasto przechowujemy w lodówce.