Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kremem to bardzo prosty w przygotowaniu, ale jednocześnie efektowny deser, który zaskoczy wszystkich niespodziewanych gości. Mocno czekoladowe ciasto w połączeniu z delikatnie orzechowym kremem zachwyci twoje kubki smakowe.
Trzy blaszki o wymiarach 20x30 cm
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1713
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 600
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 237
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 108
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1713
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 600
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 237
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 108
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odstaw na bok. W osobnej misce wymieszaj kawę, olej, żółtka jaj i ekstrakt waniliowy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj suche składniki do mokrych i zmiksuj do całkowitego połączenia składników. Odstaw na bok. W trzeciej misce ubij białka na wysokich obrotach do uzyskania miękkich szczytów. Dodawaj białka w trzech częściach, za każdym razem delikatnie mieszając całość drewnianą łyżką. Ciasto przenieś równomiernie do trzech foremek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 20x30 cm. Piecz każdy blat przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na 10 minut przed wyjęciem z foremek. Całkowicie ostudź.
Przygotuj krem. Żelatynę wymieszaj z ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia na 10 minut. W misce ubij śmietanę z dodatkiem cukru pudru i wanilii na sztywno. Łyżkę śmietany dodaj do mieszanki żelatynowej i wymieszaj. Przenieś całość do pozostałego kremu i dobrze wymieszaj. W osobnej misce utrzyj masło orzechowe. Dodawaj po kilka łyżek ubitej śmietany, za każdym razem miksując do całkowitego połączenia składników.
Złóż ciasto. Na jeden z blatów ciasta rozłóż 1/3 kremu. Przykryj drugim blatem i posmaruj ponownie 1/3 kremu. Przykryj trzecim blatem i rozsmaruj pozostały krem. Całość posyp siekanymi orzechami. Ciasto z kremem wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny przed podaniem.