Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto z karmelizowanymi śliwkami"
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 140
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1208
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5484
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6572
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 140
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1208
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5484
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6572
Składniki
ok. 90 minut
Wlać do rondelka 50 ml mleka i lekko je podgrzać. Rozpuścić w mleku 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Mąkę przesiać do miseczki. Zrobić wgłębienie. Do dołeczka wlać mleko z rozrobionymi drożdżami. Zaczyn oprószyć mąką z brzegów dołeczka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 5 minut.
Masło stopić w garnuszku, wymieszać z pozostałym mlekiem. Kandyzowaną skórkę cytrynową drobniutko posiekać.
Do miseczki z mąką i zaczynem dodać 3 łyżki cukru, skórkę cytrynową oraz jajko. Wlać mleko z masłem. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W tym czasie śliwki umyć, rozciąć, usunąć pestki, pokroić na duże cząstki. Blachę o wymiarach 32x38 cm posmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Wylepić nim spód blachy. Na cieście rozłożyć śliwki. Posypać resztą cukru.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40 minut. Placek pokroić na porcje, podawać np. z bitą śmietaną.
PORCJA: 160 KCALŹródło: Życie na gorąco