Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto z jabłkami i migdałami"
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 370
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 106
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 62
Polecam.
Odsłon: 80
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 370
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 106
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 62
Polecam.
Odsłon: 80
Składniki
Mąkę przesiej z cukrem pudrem na stolnicę. Wsyp cukier wanilinowy, dodaj skórkę z cytryny, pokrojone miękkie masło i jajko. Od razu zagnieć elastyczne ciasto i wstaw je na godzinę do lodówki.
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój je na kawałki o wielkości ok. 2 x 2 cm. Pokrop je sokiem z cytryny. Do rondla wlej sok z jabłek, wsyp cukier i zagotuj. Dołóż pokrojone jabłka, rodzynki oraz posiekane migdały. Gotuj kilka minut.
Proszek budyniowy wymieszaj ze 100 ml chłodnej wody i wlej do wrzącej masy jabłkowo-bakaliowej. Mieszając, gotuj jeszcze na małym ogniu przez dwie minuty.
Po wyjęciu z lodówki ciasto podziel na połowy. Jedną rozwałkuj na okrągły placek o śred- nicy ok. 24 cm i wyłóż nim dno tortownicy. Z drugiej części wywałkuj pas o szerokości odpowiadającej wysokości formy. Wyłóż nim jej ścianki.
Nadzienie jabłkowe przełóż do formy i posyp migdałami. Piecz placek w temperaturze 175 °C ok. 45 minut. Czas przygotowania: 60 minut
Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 365 kcal.Źródło: Na żywo