Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na ciasto z jabłkami, kremem śmietankowym i galaretką.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1708
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 813
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 121
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1708
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 595
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 232
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 107
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 813
Składniki
Biszkopt. Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Gdy powstanie lekka piana wsypujemy stopniowo cukier, oraz wanilię w proszku (lub cukier waniliowy). Ubijamy na sztywną pianę. Czas ubijania piany od początku to około 12 minut. Po tym czasie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka, jedno po jednym. miksujemy krótko do połączenia składników. Wsypujemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie szpatułką. Przelewamy do foremki wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180℃ przez około 25-30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Ostudzony biszkopt nasączamy ponczem.
Masa Jabłkowa. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka, wlewamy wodę i wsypujemy cynamon. Dusimy na średnim ogniu ciągle mieszając około 30min. Po tym czasie blendujemy jabłka na mus (można pominąć ten krok i pozostawić jabłka w kawałach) Do musu wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia się proszku. Ciepłą masę jabłkową przelewamy na wystudzony biszkopt w foremce. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Bita śmietana. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie kroimy galaretkę na kawałki. Żelatynę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją w mikrofali lub w garnuszku na małym ogniu, aby się rozpuściła. Następnie mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Kremówkę bardzo dobrze schłodzoną ubijamy dodając aromat waniliowy i cukier puder. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną żelatynę. Zanim ją jednak wlejemy, trzeba ja zahartować dodając do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany. Gdy wlejemy żelatynę miksujemy krótko na najniższych obrotach miksera do połączenia składników. Do ubitej śmietany dodajemy pokrojona w kawałki galaretkę. Wszystko razem krótko mieszamy szpatułką i przekładamy na stężały mus jabłkowy. Wstawiamy do lodówki.
Dekoracja. Żółte galaretki ananasowe rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia. Przelewamy na stężałą bitą śmietanę w foremce. Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy najlepiej całą noc. Ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach jak wszystkie smaki się przejdą.