Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto z brzoskwiniami i kremem budyniowym"
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 547
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 20
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 424
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Szukasz efektownego dania na niedzielny obiad lub grilla ze znajomymi? A co p...
Odsłon: 547
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 20
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 424
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 880
Składniki
Z brzoskwiń usuń skórki oraz pestki. Pokrój w ćwiartki lub ósemki. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Wciąż miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Następnie dodaj olej, suche oraz mleko. Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłóż brzoskwinie. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C.
Do 1 szklanki mleka dodaj mąkę, proszek budyniowy i żółtko, zmiksuj. Do pozostałego mleka wsyp cukier, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony proszek budyniowy. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje.
Masło utrzyj mikserem na puch. Łyżka po łyżce dodawaj wystudzony budyń wciąż miksując. Krem wyłóż na wystudzone ciasto. Włóż do lodówki. Wierzch ciasta udekoruj polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.
50 minut. Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie