Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, smaczne i wyjątkowo efektowne - ciasto "Użądlenie Pszczoły" (Bee sting cake) cieszy się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych oraz w Wielkiej Brytanii. Nie ma się co dziwić. Jego smak zachwyca, a wykonanie jest zaskakująco łatwe.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 154
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 34
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 71
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1060
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 117
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 154
Składniki
Masło, jajka i mleko powinny być w temp. pokojowej. W dużej misce połącz mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodaj mleko, jajka i masło. Wymieszaj. Przykryj miskę z ciastem folią lub wilgotnym ręcznikiem. Odłóż na 1 – 2 godziny.
W międzyczasie zrób krem do ciasta: podgrzej mleko i cukier wanilinowy w średnim rondlu na średnim ogniu, aż doprowadzisz do wrzenia. W osobnej misce ubij żółtka, cukier, skrobię kukurydzianą i sól. Delikatnie podgrzej mleko, a następnie powoli ubij je z jajkami. Przenieś mieszankę z powrotem do rondla i gotuj na średnim ogniu, aż zacznie gęstnieć. Ciągle ubijaj. Wyłącz ogrzewanie i gotuj na wolnym ogniu przez 1 – 2 min. więcej, a następnie zdejmij z ognia. Jeśli krem jest grudkowaty, przepuść go przez sito. Przenieś krem do ciasta do czystej miski i przykryj folią. Wstaw do lodówki, aż do całkowitego ostygnięcia.
Gdy ciasto prawie się podwoi, delikatnie je wymieszaj. Przenieś na blaszkę z piekarnika i rozprowadź, aby równomiernie pokryć spód. Przykryj luźno folią lub wilgotnym ręcznikiem i odstaw na ok. 30 – 45 min. Rozgrzej piekarnik do 175 ° C. Gdy ciasto będzie gotowe, piecz je przez ok. 25 min., lub do momentu, aż zacznie się robić złotobrązowe.
Zrób polewę. Podgrzej masło, cukier, miód, śmietanę i sól w rondlu na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż masło się rozpuści. Doprowadź do wrzenia, następnie zredukuj na ok. 5 – 8 min. lub do momentu, aż zgęstnieje i lekko się przyciemni. Wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Wymieszaj z migdałami.
Łyżką równomiernie nakładaj polewę na ciasto i delikatnie rozprowadzaj. Ciasto piecz przez kolejne 15 min., lub do momentu, aż na wierzchu pojawi się głęboki złotobrązowy kolor. Odłóż ciasto do wystygnięcia na ok. 30 min.
Pokrój schłodzone ciasto na pół poziomo ząbkowanym nożem. Nadzienie rozprowadź równomiernie na dolnej połowie ciasta.
Krem do ciasta przykryj górną połową ciasta. Pokrój na kwadraty do podania.