Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z mandarynkami pieczone "do góry nogami" to łatwy, efektowny i szybki deser. Może być przyjemną dla oka ozdobą stołu.
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 41
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 41
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 88
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 273
Składniki
Mandarynki obieramy ze skórki. Przekrawamy w poprzek na pół.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, dno posypujemy niewielką ilością cukru. Na dnie foremki wykładamy mandarynki przecięciem do dołu.
Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy kefir, mleko i olej. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ponownie dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
Ciastem zalewamy mandarynki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 45 min. Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wykonujemy próbę suchego patyczka. Studzimy na kratce, zdejmujemy obręcz i odwracamy ciasto mandarynkami do góry.