Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To klasyczny przepis na ciasto ucierane ze śliwkami. W prostej wersji do zrobienia nie potrzebujesz masła ani margaryny. Przepis inspirowany jest recepturami siostry Anastazji.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1039
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 27
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1039
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Jajka wraz z cukrem utrzyj na wysokich obrotach miksera. Powinna zrobić się jasna, jednolita masa. Dodawaj partiami olej, zmniejszając obroty do minimum.
W osobnej misce połącz mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodawaj partiami do masy, cały czas ucierając.
Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Śliwki umyj, osusz i pozbądź się pestek. Pokrój w ósemki. Poukładaj na wierzchu. Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.
W tym czasie przygotuj kruszonkę z mąki, cukru i masła. Po 20 minutach wyłóż ją na wierzch ciasta. Piecz dalej około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka.