Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto ucierane z bezą"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 58
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 98
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 2092
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 58
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 98
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 2092
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji 0,80 zł
Śliwki myjemy, drylujemy. Stopione masło chłodzimy. Żółtka ucieramy z połową szklanki cukru pudru. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, zalewamy wodą, dodajemy mleko i mieszamy, aż się połączą.
Do ciasta dodajemy utarte żółtka, masło i proszek do pieczenia, mieszamy mikserem, aż ciasto stanie się jednolite i gładkie. Przekładamy do natłuszczonej, oprószonej mąką formy i podpiekamy 30 minut w temperaturze 160oC.
Gdy ciasto przestygnie, układamy na nim śliwki. Białka ubijamy z pozostałym cukrem pudrem na sztywno. Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekoracyjnie wyciskamy na wierzch ciasta. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji189 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 47 gŹródło: Rewia