Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto truskawkowe ze śmietanką"
Klasyczna papryka faszerowana mięsem mielonym. Ale tym razem wykorzystam mięs...
Odsłon: 30
Soczyste filety z kurczaka podane z sosem śmietanowym z dodatkiem szpinaku. P...
Odsłon: 45
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 96
Klasyczna papryka faszerowana mięsem mielonym. Ale tym razem wykorzystam mięs...
Odsłon: 30
Soczyste filety z kurczaka podane z sosem śmietanowym z dodatkiem szpinaku. P...
Odsłon: 45
Młody bób w pomidorach z oliwą z oliwek, miętą, natką i bazylią. Podałam z ry...
Odsłon: 96
Składniki
Ciasto: masło, cukier i cukier waniliowy utrzyj na puszystą masę. Kolejno wbij do niej jajka. Dodaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i mleko. Wymieszaj mikserem.
Formę z kominem posmaruj tłuszczem. Oprósz bułką tartą i napełnij ciastem. Piecz około 40 minut w temp. 175 stopni. Wystudź, wyjmij z formy. Rozetnij na 3 placki.
Krem: truskawki oczyść, umyj. Połowę drobno pokrój, resztę potnij na ćwiartki i plasterki. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Kwaśną śmietanę, połowę kremówki, skórkę i sok z cytryny oraz zagęstniki ubij.
Spód wieńca posmaruj połową kremu, wyłóż połowę drobno pokrojonych truskawek. Przykryj drugim plackiem, wyłóż resztę kremu i posiekanych truskawek, połóż trzeci placek.
Pozostałą kremówkę ubij, posmaruj nią cały wieniec. Udekoruj resztą truskawek i ew. melisą.Źródło: Naj