Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto truskawkowe z nutą orzechową.
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1028
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1200
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12283
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1028
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1200
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12283
Składniki
Ciasto: Mąkę posiekać na stolnicy z masłem, dodać cukier puder i sól, wbić jajko i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Masa orzechowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać resztę składników i zmiksować, aż dobrze się połączą.
Zalewa: Wszystkie składniki zmiksować.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 25 min. , aż będzie jasnozłote.
Na cieście rozłożyć równomiernie masę orzechową. Następnie położyć pokrojone truskawki. Wszystko zalać zalewą śmietanową. Piec w 180 stopniach około godziny w piekarniku z termoobiegiem.