Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na śmietanie, błyskawiczne, bez użycia miksera i pachnące przyprawami korzennymi. Bajka!Zwieńczone kruszoną z chrupiącymi dodatkami. Polecam wypróbowanie wersji z innymi dostępnymi w danej chwili owocami.
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 16
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 27
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85405
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 146
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 182
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 16
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 27
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85405
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 146
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 182
Składniki
Masło wraz z mlekiem rozpuszczamy na niewielkim ogniu i lekko przestudzić. Ja jednak radzę wystudzić do temperatury pokojowej, aby soda nie zaczęła zbyt szybko reagować z ciastem i aby w piekarniku jeszcze "zadziałała". W misce roztrzepujemy jajka rózgą, ciasta na śmietanie nie lubią jajek ubitych jak na biszkopt, wtedy mamy większe prawdopodobieństwo zakalca. Dodajemy stopniowo cukier oraz śmietanę. Na zmianę dodajemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem oraz rozpuszczone masło. Przyprawy możemy spokojnie wmieszać do mąki. Tak, aby cały czas mieć konsystencję łatwą do mieszania. Formę o wymiarach kartki a4 wykładamy papierem i wylewamy przygotowane ciasto i układamy na nim połówki śliwek, jeżeli są kwaśne można je nieco posypać cukrem.
Wszystkie składniki, poza ziarenkami umieszczamy w misce i ciekamy nożem. Kruszonkę mieszamy z ziarenkami i posypujemy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez mniej więcej 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem.