Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto rurociąg to niezwykle efektowne ciasto, które można przygotować bardzo szybko i prosto z podstawowych składników, które masz w domu. Wiśnie ukryte we wnętrzu dodają mu przyjemnej kwaskowatości, ale z powodzeniem możesz też użyć czereśni, borówek czy jagód. Pamiętaj, że jest to deser, który przygotuje się na raz – zniknie niemal od razu po podaniu gościom!
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1719
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 601
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 241
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 111
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 126
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1719
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 601
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 241
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 111
Składniki
Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki przełóż do miski i zagnieć jednolite ciasto. Wstaw je do lodówki na ok. 30 minut, a następnie podziel na 10 równych części. Każdą z tych części rozwałkuj na bardzo cienki placek. Wiśnie dobrze odsącz z zalewy i najlepiej osusz je na papierowym ręczniku. Rozłóż je na środku każdego placka, a następnie zwiń je w rulony na kształt naleśników. Przełóż rurki na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj krem. Ubij śmietankę na sztywno z dodatkiem cukru pudru i ekstraktu waniliowego.
Złóż ciasto. Na płaskiej paterze ułóż obok siebie 4 rurki. Na wierzchu rozsmaruj 2-3 łyżki kremu śmietankowego, wciskając go między szpary, by skleił rurki ze sobą. Na górze połóż kolejno 3 rurki, ponownie scalając je kremem i dalej: dwie oraz jedną rurkę na szczycie. Pozostałym kremem posmaruj boki ciasta.
Przygotuj posypkę. Czekoladę zetrzyj na tarce o małych oczkach i posyp nią wierzch ciasta. Ciasto rurociąg podawaj po schłodzeniu w lodówce przez co najmniej 4 godziny.