Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest bez pieczenia i wbrew pozorom bardzo łatwo się je robi. Jest bardzo smakowite. Polecam.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 56
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 67
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 72
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1102
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 256
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 56
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 67
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 72
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1102
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 256
Składniki
SPÓD: Sucharki rozdrabniamy w malakserze na piasek i łączymy z kremem czekoladowym. Wykładamy na dno tortownicy.
KREM: Do pół szklanki mleka wsypujemy nasiona Chia, dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Do miseczki wsypujemy 3 łyżki żelatyny, zalewamy 3 łyżkami mleka i odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie podgrzewamy pół szklanki mleka. Gdy mleko będzie bardzo gorące, ale nie wrzące dodajemy napęczniałą żelatynę i dobrze wszystko mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Do misy miksera wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę i ubijamy na sztywno. W drugiej misie miksujemy mascarpone z cukrem pudrem na krem. Dodajemy wcześniej ubitą kremówkę, mieszamy, dodajemy puding chia i ostudzone mleko z żelatyną. Miksujemy krótko do połączenia się składników. Krem przekładamy na schłodzony spód czekoladowy. Wyrównujemy, wygładzamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników.
MUS OWOCOWY: Do rondelka przekładamy pokrojone w kawałki brzoskwinie i mango. Blendujemy na mus za pomocą ręcznego blendera. Podgrzewamy. Gdy pojawią się bąbelki ściągamy z ognia. Wsypujemy galaretkę, dobrze mieszamy i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Wystudzony mus przelewamy na stężały krem. Przykrywamy folia bąbelkową lekko ją dociskając do musu, pamiętając aby wypustki folji były skierowane w dół (tz. w stronę musu). Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
DEKORACJA: Połówki brzoskwiń wycieramy ręcznikiem papierowym. Za pomocą małego rękawa cukierniczego wypełnionego roztopioną czekoladą deserową rysujemy na nich paseczki. Nożem robimy nacięcia w brzoskwiniach do których wsadzamy płatki migdałowe. Za pomocą wykałaczki z uciętym czubkiem robimy oczka najpierw białą i później brązową czekoladą. (patrz film) Ściągamy folię bąbelkową z ciasta i układamy pszczółki.