Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne, puszyste i wilgotne ciasto z dodatkiem pomarańczy - idealne do kawy lub herbaty.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 18
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 45
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 846
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 187
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 18
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 45
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 846
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 187
Składniki
Pomarańczę sparzyć i dokładnie umyć. Zetrzeć cienką pomarańczową skórkę bez białej, gorzkiej warstwy. Ok. 1 łyżeczki skórki odłożyć do dekoracji. Obrać pomarańczę z reszty skórki, usunąć błony, a miąższ drobno pokroić.
Jaja roztrzepać z cukrem i cukrem wanilinowym za pomocą rózgi. Dodać jogurt oraz olej i wymieszać. Następnie wsypać do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia składników. Na koniec wsypać do ciasta startą skórkę oraz pokrojony miąższ z pomarańczy i wymieszać całość. Umieścić ciasto w keksówce o wymiarach ok. 8x27 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ciasto w temperaturze 180 st. C przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem i odłożoną skórką pomarańczową.