Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto pomarańczowe"
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 33
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7197
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 33
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7197
Składniki
ok. 45 minut.
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, pozostałe obrać. Ze wszystkich usunąć białą wewnętrzną skórkę, pokroić w plasterki.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać ze skórką pomarańczową. Żółtka ubić ze szczyptą soli i 22,5 dag cukru na puszystą, jasnokremową masę. Porcjami wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczy. Wlewać olej, potem likier. Delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Pianę z białek delikatnie połączyć z ciastem.
Blachę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Na wierzchu ciasta ułożyć plasterki pomarańczy, lekko je wciskając. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20-30 minut. Wystudzić. Oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco