Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto pomarańczowa delicja"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 167
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 221
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 167
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 221
Składniki
Ciasto: mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Włóż zwiórkowane masło, siekaj, aż powstaną grudki. Zagnieć, dodając wodę. Ciasto włóż do lodówki, po godzinie rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim formę do tarty. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 15 minut. Przestudź.
Nadzienie: odlej 1/2 szkl. mleka, zmiksuj z jajkiem i budyniem. Resztę mleka zagotuj z 2 łyżkami masła i cukrem waniliowym. Wlej zimne mleko z budyniem i ciągle mieszając, gotuj, aż masa zgęstnieje. 2 łyżki masła rozgrzej. Z 2 pomarańczy zetrzyj skórkę, wsyp ją do masła, podsmaż. Dolej ocet, odstaw na kilka minut. Domieszaj do budyniu.
Pomarańcze pokrój w plastry. Nadzienie przełóż na ciasto, piecz ok. 20 minut. Ostudź, na wierzchu ułóż kawałki pomarańczy, posyp czerwonymi owocami.Źródło: Naj