Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj naszła mnie ochota na ciasto piernikowe na ciemnym piwie z bakaliami. Ciasto bardzo proste ale tez bardzo smaczne, puszyste i wilgotne. Polecam
mikser, miski, garnek, nóż, sitko, łyżka, łopatka silikonowa, keksówka,
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 32
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1054
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 32
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 68
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1054
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 116
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 152
Składniki
Wiśnie po odsączeniu pokroić, orzechy po obraniu posiekać dodać rodzynki oraz 1 łyżkę mąki pszennej wymieszać. Piwo wlać do garnka zagotować i ostudzić. W jednej misce wymieszać suche składniki czyli przesiać mąkę z sodą oczyszczoną , kakao oraz przyprawę do piernika. W drugiej misce zmiksować na gładką masę jajka , cukier miód oraz na koniec wlać cienkim strumykiem olej. Następnie dodać powidła śliwkowe i jeszcze raz zmiksować, nie przerywając miksowania do mokrych składników stopniowo dodawać suche oraz wystudzone ciemne piwo. Na koniec wmieszać łyżką przygotowane bakalie. Po wymieszaniu ciasto przelać do większej keksówki u mnie dł. 36/16 cm. wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. Piec w 180 stopniach około 1 godziny. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu ciasto polać polewą i udekorować połówkami orzechów włoskich i listkami mięty. Polewa czekoladowa; Śmietanę wlać do garnka podgrzać , zdjąć z ognia . Do podgrzanej śmietany dodać połamaną czekoladę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Czas przygotowania + czas pieczenia.
Ciasto przygotowane do pieczenia.
Ciasto po upieczeniu gotowe do dekoracji.
Ciasto gotowe do podania.