Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczko zawijane, krucho-drożdżowe. Z podanych proporcji wychodzą dwa ciasta.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9978
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 245
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9978
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 245
Składniki
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Oddzielić białka od żółtek. Na stolnicy przesiać mąkę, dodać margarynę i żółtka. Składniki posiekać nożem, wlać drożdże z cukrem. Zarobić ciasto i przykryć ściereczką na pół godziny. Orzechy połączyć z cukrem, dodać ubite białka i kilka kropli olejku cytrynowego. Wszystkie składniki wymieszać, tak aby powstała jednolita masa. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować. Masę również podzielić na połowę. Na rozwałkowane ciasto nałożyć masę orzechową, zawinąć jak roladę. Piec w podłużnej, wąskiej formie, w nagrzanym piekarniku. Czas pieczenia: 50- 60 minut. Temperatura pieczenia: 200 st, można zmniejszyć pod koniec pieczenia do 170 st Ciasto prezentuje się efektowniej polane polewą czekoladową i posypane siekanymi orzechami. Niestety moje, w połowie zjedzone, nie doczekało się już polewy :) Smacznego.