Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Eklerki to przysmak, który z chęcią kupujemy w cukierni. Puszyste ciasto przełożone kremem budyniowym i oblane czekoladą kusi smakiem i wyglądem. Eklerki znakomicie sprawdzą się jako przekąska do popołudniowej kawy oraz jako deser np. po uroczystym obiedzie. Jak zrobić ciasto na eklerki? Podstawą eklerków jest ciasto parzone, które powstaje na skutek sparzenia mąki wraz z tuszem i wodą. Roztopione masło zagotowujemy wraz z wodą, po czym dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy masa ostygnie, wbijamy po jednym jajku, dokładnie ucierając ciasto. Jak nakładać ciasto na eklerki? Ciasto na eklerki najlepiej nakładać za pomocą rękawa cukierniczego z użyciem tylki „gwiazdki”.
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 874
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 16
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 54
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 288
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1712
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 874
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje....
Odsłon: 16
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 54
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 288
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1712
Składniki
Masło pokrój na mniejsze kawałki i rozpuść w garnku. Następnie wlej wodę i całość zagotuj.
Po chwili zmniejsz ogień i wsyp mąkę. Całość bardzo energicznie mieszaj, najlepiej za pomocą kuchennej rózgi. Gdy masa zacznie odchodzić od ścianek garnka, zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Do chłodnej masy dodawaj po jednym jajku, zwróć uwagę, aby za każdym razem dokładnie wymieszać ciasto. Gotowe powinno być gładkie i bez żadnych grudek.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj równe porcje (najlepiej o długości 8 cm) na blaszkę natłuszczoną masłem.
Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 20-22 minuty, do zarumienienia.