Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie! Dzisiaj postanowiłam upiec ciasto znane pod nazwą „murzynek”. Gdy byłam mała, było to chyba ciasto, które najczęściej pojawiało się na naszym stole. Przepis zaś pochodzi od przyjaciółki mojej mamy, p. Janki, która pysznie gotowała.
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1636
Będąc kiedyś w azjatyckiej restauracji jedliśmy pyszne bułki BAO, postanowili...
Odsłon: 90
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 121
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 86
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1636
Będąc kiedyś w azjatyckiej restauracji jedliśmy pyszne bułki BAO, postanowili...
Odsłon: 90
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 121
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 86
Składniki
Do rondelka wrzucam miękkie, pokrojone w kostkę masło. Dodaję cukier, kakao i wodę. Na malutkim gazie, cały czas mieszając, doprowadzam masę do wrzenia i gotuję około 7 minut. Następnie odlewam pół szklanki masy, poleję nią na samym końcu gotowe ciasto.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia i mieszam rózgą. Wlewam zawartość rondelka. Mieszam i dodaję 3 żółtka i wino. Ponownie mieszam i dorzucam bakalie.
W drugiej misce ubijam białka na sztywną pianę. Dodaję pianę do ciasta i delikatnie mieszam łyżką. Ciasto przekładam do foremki, którą wcześniej wysmarowałam masłem i wysypałam bułeczką tartą. Wyrównuję wierzch i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 30 – 40 minut. Przed wyjęciem robię test suchego patyczka.
Ciasto studzę na kratce i polewam podgrzaną masą, którą wcześniej odlałam z rondelka. Smacznego!!!