Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe na bazie mąki migdałowej, z porzeczkami i migdałową kruszonką. Pyszności... koniecznie musicie spróbować.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27467
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 161
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1199
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27467
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 161
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1199
Składniki
Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego, najlepiej zrobić to wykorzystując robota kuchennego, jeżeli jednak go nie posiadacie, na moim blogu podaję jak zrobić ciasto drożdżowe tradycyjnie i bez sprzętów elektrycznych. Ja ostatnio zrobiłam się wygodna i zarabiam ciasto w malakserze.
A więc do dzieła: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i część mąki pszennej. Sporządzamy zaczyn i pozostawiamy go do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypujemy do malaksera, dodajemy żółtka, jajko, mąkę migdałową, jogurt, szczyptę soli. Na końcu wlewamy dojrzały, łanie wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiamy w maszynie kilka minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto rośnie my przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na nią przewidziane wkładamy do miski, zagniatamy dłonią do połączenia składników. Gotowe, wyrośnięte ciasto delikatnie wałkujemy, wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na cieście układamy owoce. Ciasto posypujemy kruszonką, pieczemy godzinę, w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Smacznego.