Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto nigdy u nas nie zalega . Błyskawicznie znika ze stołu.
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1029
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 110
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 25
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1029
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 110
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Całe jajka ubić z cukrem. Stopniowo dodawać po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem i kakao. Na końcu wlać gorącą wodę. Wylać do formy o wymiarach 25/36 cm. Piec 30 minut w tem. 175 stopni. Zimny biszkopt można nasączyć amaretto i posmarować np galaretką z pigwy. Ale nie jest to konieczne.
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W jednej szklance zimnego mleka rozmieszać proszek budyniowy. Ugotować budyń. Landrynki zalać wodą i gotować na wolnym ogniu aż się rozpuszczą. Połączyć z gorącym budyniem i syropem miętowym. Przykryć folią i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na "puch" i stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu. Jeśli krem jest za rzadki, można dodać 1-2 łyżeczki żelatyny rozmieszanej w odrobinie wody. Wyłożyć na biszkopt. Na kremie ułożyć nasączone w gorzkiej mocnej kawie ciastka .
Galaretki rozmieszać z gorącą wodą. Przestudzić. Mocno schłodzoną śmietanę ubić, na koniec wlewać powoli galaretkę. Wylać na krem miętowy. Wstawić do lodówki na pół godziny. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Udekorować listkami mięty.