Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto marchewkowe z porzeczkową nutą"
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 129
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 100
Dzisiaj kotlety schabowe w sosie z ogórków małosolnych. Smaczne , proste i sz...
Odsłon: 129
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 100
Składniki
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodaj cukier waniliowy, rozkruszone na drobno płatki i orzechy, tartą marchew i masło w kawałkach. Zagnieć sztywne ciasto i włóż je do lodówki na godzinę.
Po wyjęciu z chłodziarki ciasto podziel na pół. Każdą część rozwałkuj na placek o grubości 5 mm. Jednym blatem wyłóż dno brytfanny, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Posmaruj ciasto dżemem, przyłóż drugi blat i dociśnij. Piecz w nagrzanym piekar- niku w 180°C ok. 30 minut. Po upieczeniu pozostaw placek w formie, aby lekko ostygł, a następnie wyjmij.
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj gęsty krem i mieszając, schłódź go. Krem zmiksuj, dodając masło. Grubą warstwą wyłóż go na wierzch ciasta. Schłódź je, a gdy stężeje, ozdób roztopioną polewą.
Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 383 kcal.Źródło: Na żywo